top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Veel patiënten met functionele symptomen hebben geen extra hulp nodig van een psycholoog of psychiater. Maar uw arts kan u dit wel hebben geadviseerd, en het zou kunnen dat u zich afvraagt waarom dat nuttig zou zijn, terwijl u lichamelijke klachten heeft.

 

Een veelvoorkomende en logische vraag hierin is: "Hoe kan praten helpen om de klachten te verminderen?"

 

Hieronder staat uitgelegd waarom 'erover praten' wel kan helpen:

 

1. Om meer duidelijkheid te krijgen over de aandoening. Onder andere kan er worden besproken dat de klachten veelvoorkomend zijn, niet de schuld van de patiënt, niet ingebeeld zijn en dat er mogelijkheid is voor herstel, het zenuwstelsel is niet onveranderlijk beschadigd. Het kan tijd kosten om deze dingen te verwerken en eigen te maken, een psycholoog kan hierbij helpen.

 

2. Om te spreken over gedrag dat verbetering in de weg staat. Als een patiënt met chronische pijn zo min mogelijk beweegt omdat hij denkt dat inspanning de klachten verergert, terwijl we weten uit wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring dat meer bewegen juist beter is, is het belangrijk dat gedrag te veranderen.

 

3. Om te spreken over gedachten die verbetering in de weg staan. Patiënten met bijvoorbeeld dissociatieve toevallen/insulten, kunnen soms heel erg bang worden om weer een aanval te ontwikkelen. Juist omdat ze er vervolgens veel over nadenken, gebeuren de aanvallen vaker. Het is belangrjik om te leren dat het dan beter is die angst te overwinnen.

 

4. Om gevoelens van depressie en bezorgdheid te identificeren. Het kan zijn dat uw klachten al erg lang bestaan. Hierbij kunnen klachten van depressie, angst of paniekaanvallen ontstaan. Minder voorkomende aandoeningen bij functionele symptomen zijn post-traumatische symptomen, obsessieve gedachten en eetproblemen. Een psycholoog of psychiater kan deze klachten behandelen.

 

5. Om problemen op te lossen. Veel problemen in het leven hebben geen makkelijke oplossingen. Voor sommige dagelijkse problemen, zoals schulden, of het ondersteunen van een kind dat gepest wordt, zijn er meer oplossingen dan u misschien denkt. Eén probleem minder op de lijst, kan helpen om het overzicht te kunnen bewaren, en de controle te behouden.

 

Al met al is dit toch al een aardig lijstje met zaken waarbij 'erover praten' effectief kan zijn.

 

Er bestaat wel veel variatie in de aanpak van verschillende psychologen en psychiaters. Het kan helpen om aan uw huisarts of neuroloog advies te vragen naar wie u het beste toe kunt gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom een psycholoog/psychiater?

Is er iets makkelijkers?...Een pil bijvoorbeeld?...

bottom of page