top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Slaap problemen

Slaapproblemen en vermoeidheid komen veel voor bij patiënten met functionele symptomen.

 

Twee hoofdgroepen van slaapproblemen zijn:

 

Slapeloosheid (insomnia), een probleem met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden.

Overmatig slapen (hypersomnia), waarbij men vaak moe wakker wordt.

 

Slaapproblemen kunnen voorkomen in het kader van een depressie of angststoornis, maar kunnen ook op zichzelf staan.

 

Tips die kunnen helpen om beter te slapen:

 

•Slaap op vaste tijden. Houd een vast ritme van naar bed gaan en opstaan aan, waarbij u iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat.

 

•Creëer een omgeving die u rustig maakt. Eigenlijk mag de slaapkamer alleen gebruikt worden voor slapen, niet voor tv kijken bijvoorbeeld. Zorg ook dat de kamer niet te koud of te warm is en zo mogelijk dat er niet teveel lawaai of licht aanwezig is.

 

•Meer lichaamsbeweging. Regelmatige, gemiddelde inspanning zoals zwemmen of wandelen of fietsen, kan helpen om de stress van de dag te verminderen. Maar: niet vlak voor u naar bed gaat.

 

•Probeer minder koffie, thee of andere stimulerende middelen te gebruiken in de avond. Warme melk is bijvoorbeeld juist een goed idee om de slaap te bevorderen.

 

•  Eet en drink niet teveel vlak voor het slapen. Gebruik ook niet teveel alcohol: hiervan valt men wel makkelijker in slaap, maar het doorslapen gaat slechter.

 

•Rook niet. Roken is slecht voor slapen: rokers vallen minder snel in slapen, worden vaker vroeg wakker en hebben vaker het gevoel niet goed geslapen te hebben.

 

•Probeer te ontspannen voor u naar bed gaat. Neem een warm bad, luister naar rustige muziek, doe yoga oid.

 

•Probeer niet te tobben, als u zich erg druk maakt kan het helpen een lijst te maken voor de volgende dag met alles waar u over nadenkt, zodat u het nu even uit uw hoofd kan zetten.

 

•Als u niet kunt slapen, probeer daar dan niet teveel over in te zitten; kom uit bed en ga iets doen wat u ontspant. Ga weer naar bed als u zich opnieuw moe voelt.

 

Slapeloosheid - angst om niet te kunnen slapen

 

Het komt veel voor dat patiënten met slaapproblemen in bed liggen te piekeren. Zodra ze naar bed gaan zijn ze bang niet te kunnen slapen, wat hen alerter maakt. Gedeeltelijk zorgt dat er vervolgens voor dat echt ze niet meer kunnen slapen.

 

In slaap vallen is een automatisch proces, als u er teveel over na gaat denken, verhindert u dit proces goed te werken. Het is erg moeilijk om hier weerstand tegen te bieden en te stoppen er actief mee bezig te zijn. Het helpt wel als u weet dat het probleem gedeeltelijk aan deze angst ligt.

 

 

 

Northumberland NHS short
digital_masthead_620_1
bottom of page