Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

Fysiotherapie/Oefeningen
Deze pagina is niet zo relevant als u dissociatieve klachten heeft.
Patiënten met functionele sypmtomen hebben vaak klachten van vermoeidheid, spierzwakte en pijn, waarbij de klachten verergeren bij lichamelijke inspanning.
Om dit te kunnen aanpakken, is het belangrijk om de activiteiten langzaam op te bouwen.
Veel patiënten merken dat hun energie-niveau, en de vermoeidheidsklachten, erg op en neer gaan. De ene dag voel je je goed, en probeer je zoveel mogelijk te doen, ook om alles in te halen van de dagen dat het minder goed ging. Als je symptomen vervolgens weer erger worden, is dat slecht voor de motivatie: je voelt je alsof je weer terug bij af bent. Waarschijnlijk komt het erop neer dat je op goede dagen teveel doet, en op mindere dagen te weinig. Een bekend verschijnsel bij patiënten die revalideren.
Hieronder staat een grafiek om dit weer te geven:
Een bekend en belangrijk principe in het revalideren is het volgende:
Op goede dagen moet je jezelf meer tijd gunnen, niet teveel hooi op je vork nemen en wat rustiger aan doen. Op mindere dagen is het echter belangrijk niet teveel toe te geven aan de symptomen (een moeilijke opgave!), en vergelijkbare inspanning te verrichten.
Dit gaat alsvolgt:
Bedenk een gemiddelde taak waarvan je normaal gesproken teveel doet op een goede dag, zoals: naar de winkel lopen/ iets kleins regelen in huis.
Als je probeert dit zelfde niveau van activiteit (dus een niet te zware, maar ook niet te lichte taak) iedere dag te volgen, wordt deze zelfde hoeveelheid inspanning op den duur minder zwaar of minder pijnlijk, ook op de slechte dagen.
Zonder twijfel zullen er altijd dagen zijn waarop het weer minder goed gaat, en voel je je weer alsof er niets veranderd is, maar in werkelijkheid zorgt deze aanpak ervoor dat je langzaam maar zeker wel verbetert. Dat kan je zien in de grafiek hieronder:
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Fysiotherapie kan vaak heel veel meehelpen in deze situaties. Fysiotherapeuten zijn gewend om te werken met dag-tot-dag verbeteringen en ook met grenzen van mogelijkheden bij paiënten, los van de oorzaak van de problemen. Zij kunnen een programma opstellen wat ervoor zorgt dat er langzaam een stijgende lijn (zoals in de grafiek) ontstaat.
Psychologen kunnen advies geven over hoe om te gaan met de goede en slechte dagen, de 'ups en downs'.
Wat vaak misgaat is dat meer activiteit ook meer klachten met zich meebrengt. Veel mensen zijn vervolgens bang dat teveel activiteit of inspanning zorgt voor schade aan het zenuwstelsel of de spieren, en dus de klachten op lange termijn erger maakt. Dat is gelukkig niet zo! Het kan zijn dat door extra inspanning op een slechte dag, de klachten erger zijn, of voor meer belasting zorgen. Maar: op de lange termijn heeft dat geen slecht effect.
Hoe meer activiteiten je doet, des te minder symptomen er blijven bestaan (uiteindelijk).


... Er zullen dagen blijven waarbij u het gevoel heeft weer helemaal terug bij af te zijn. Maar het belangrijkste is, dat u in de basis langzaam verbetert..
... Ja, activiteit kan de sympomten verergern, maar nee, dat veroorzaakt geen schade of lange termijn problemen ...