top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Pijn

Pijn is een veelvoorkomend symptoom bij patiënten met functionele neurologische symptomen.

 

De meeste mensen met chronische pijn hebben geen afwijkingen die op een MRI scan te zien zijn. Chronische pijn kan worden gezien als een probleem in de werking van het zenuwstelsel. Dat is ingewikkeld, en kost tijd om goed te begrijpen.

 

Pijntypes

 

De meest voorkomende soorten pijn bij functionele symptomen zijn:

 

1. Rugpijn (meestal de laag in de rug)

 

2. Nekpijn

 

3. Uitgebreide pijn in spieren en gewrichten (dit wordt soms fibromyalgie genoemd)

 

4. Complexe regionale pijn: een arm of been wordt pijnlijk en is moeilijk te bewegen, meestal na een voorval, bijvoorbeeld na stoten/verrekken van een spier. De arm of het been zwelt soms op of verkleurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vicieuze cirkel van pijn

 

Bij pijn, maar ook bij andere symptomen, bestaat de kans in een vicieuze cirkel terecht te komen. Het houdingen en gedragingen om pijn te voorkomen, verergeren vaak de pijn.

 

Een voorbeeld:

Als u valt en pijn in de rug krijgt, is het moeilijk de rug te bewegen zonder pijn. Hoe minder u beweegt, hoe stijver de rug, en daardoor verergert de pijn. Het helpt in zo'n geval om juist wel te blijven bewegen (uiteraard aanvankelijk voorzichtig) om chronische pijn te voorkomen.

 

Ook bezorgdheid dat er mogelijk iets beschadigd is, wat ook nog verergerd zou kunnen worden door beweging, zorgt op lange termijn voor vergering van de klachten. Er ontstaat angst de  rug te bewegen, omdat men bang is door bewegen meer schade toe te brengen. Bij functionele stoornissen is er echter geen schade, en is voorzichtig bewegen en oefeningen doen, juist nodig om erger te voorkomen.

 

Zie de figuur hiernaast voor een weergave van de cirkel waarin patiënten kunnen belanden, die de rugpijn verergert.

 

 

Waar kunt u terecht met pijnklachten?

 

De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben een pijnpoli, waarin verschillende specialisten samen werken. U kunt door uw huisarts of neuroloog zo nodig naar een pijnpoli worden verwezen.

 

 

 

 

pijnvicieuzecirkel
bottom of page