top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

"Ik heb alles geprobeerd, niets helpt"

Als u alles op deze website goed heeft doorgelezen, heeft begrepen, en gedaan wat er staat en toch is er nog niets veranderd, wat moet u dan doen?

 

Ten eerste: niet iedereen met functionele symptomen wordt beter.

Sommige mensen hebben een levenslange kwetsbaarheid voor heel veel verschillende functionele symptomen. Zodra het ene probleem is opgelost, is er alweer een nieuwe klacht ontstaan. Het kan erg demotiverend zijn, vooral als de patiënt zich voelt als een 'hypochonder', omdat hij altijd van de ene naar de andere arts moet, terwijl de testresultaten altijd normaal zijn.

 

Als de dokter en andere zorgverleners hun best hebben gedaan, en u zelf heeft er ook alles aan gedaan, dan kan het zijn dat u chronische symptomen heeft, waar u mee moet leren leven.

Dat betekent niet dat de symptomen er altijd zullen zijn, ze kunnen minder hevig worden, of naar de achtergrond verdwijnen, wanneer u ouder wordt.

 

Artsen vinden het soms moeilijk om dit aan hun patiënten uit te leggen. Sommige artsen denken dat alle patiënten met functionele symptomen verbeteren, omdat er geen schade aan het zenuwstelsel is. Dat is niet waar. Ook vinden artsen het zelf moeilijk dat er niet veel anders te doen is, en een patiënt moet leren leven met zijn of haar klachten.

 

Voelt u zich niet schuldig dat het moeilijk is om te verbeteren.

 

Enerzijds kan het goed zijn om zo nu en dan wel nog een arts te spreken, anderzijds kan het zijn dat u heeft vastgesteld dat alle verschillende artsen en specialisten met testen en medicijnen uw situatie eigenlijk erger maken.

U kunt om de zoveel weken een afspraak plannen met uw huisarts, zodat hij of zij in de gaten kan houden hoe het met u gaat, en uw medicatie kan optimaliseren.

 

 

bottom of page