top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Het is heel belangrijk om uw arts te vragen welke medicijnen u moet stoppen of starten. Deze website geeft geen advies over specificieke medicijnbehandelingen.

De meest voorgeschreven medicijnen in functionele symptomen zijn:

 

1. Antidepressiva, zoals tricyclische antidepressiva (Amitryptiline, imipramine), of serotonine heropname remmers (SSRI) (fluoxteine, sertraline, paroxetine)

 

2. Neuropatische pijnstillers, zoals amitryptiline, duloxetine, carbamazepine, gabapentine en pregabaline.

 

3. Slaapmiddelen, zoals zolpidem of temazepam

 

Bijna nooit zorgen medicijnen ervoor dat alle symptomen verbeteren, maar ze kunnen helpen in het verlichten van symptomen, het verbeteren van de slaap of het verminderen van bezorgdheid/piekeren.

Niemand houdt ervan veel medicijnen te gebruiken, maar als het kan helpen, is het wellicht nuttig te proberen.

 

 

Maar ik wil geen antidepressiva - ik heb geen depressie!

 

Een overzicht van alle studies met functionele symptomen die antidepressieve medicatie gebruiken, liet zien dat patiënten met antidepressiva drie keer meer kans hadden om te verbeteren, dan diegenen die de medicijnen niet hadden gebruikt.

 

Erg interessant aan deze studie was, dat dit effect er ook was, als patiënten niet depressief waren.

 

Een voorbeeld van een antidepressivum, amitryptiline, blijkt niet alleen effectief bij depressie, maar ook bij pijnklachten (met name bij neuropathische pijn, bijvoorbeeld bij spit), slaapproblemen en andere symptomen zoals een geprikkelde blaas.

 

Maar antidepressiva zijn toch verslavend?

 

Een van de grootste bezwaren tegen het gebruik van antidepressiva vanuit patiënten, is het idee dat antidepressiva verslavend zouden zijn.  Waarschijlijk worden deze medicijnen verward met slaapmiddelen (temazepam/oxazepam). Antidepressiva zijn niet verslavend. Wel is het belangirjk ze langzaam op te bouwen en weer af te bouwen, omdat er wel bijwerkingen bij starten en stoppen kunnen optreden.

 

Pijnstillers, zoals die met codeine erin, kunnen wel verslavend werken.

 

Maar zijn er niet veel bijwerkingen?

 

Als er heftige bijverschijnselen ontstaan, is dat meestal omdat er een te hoge dosis van het medicijn is gestart. Wel geven deze midicijnen bijwerkingen, vooral bij patiënten met functionele symptomen, vooral aan het begin:

De eerste weken (1-4 weken) kunnen er bijwerkingen als slaperigheid, misselijkheid of agitatie ontstaan. Daarna zullen de bijwerkingen afnemen, en het effect toenemen. Het uiteindelijke effect van het middel begint vaak pas na 6-8 weken.

 

 

Ik gebruik te tabletten, maar het helpt niet

 

Dat kan liggen aan de dosering, of omdat de medicijnen nog niet lang genoeg zijn gebruikt. Pas na ongeveer 12 weken kan het effect echt worden beoordeeld.

 

Niet iedereen heeft baat bij medicijnen.

 

Is Gabapentine niet een medicijn tegen epilepsie?

 

Jawel. Net als amitryptiline naast antidepressive ook pijnstillende effecten heeft, heeft gabapentine in hoge doseringen effect op epilepsie, en bij lage doseringen voor pijnstilling.  Hetzelfde geldt voor pregabaline.

... Functionele symptomen kunnen beter worden zonder medicatie, niemand zou zich gedwongen moeten voelen medicatie te nemen, maar het kan wel helpen om bepaalde symptomen te verbeteren..

Medicatie

bottom of page