top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Hoofdpijn

Soorten hoofdpijn

 

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Migraine en spanningshoofdpijn komen het meeste voor in de neurologische praktijk.

 

Deze pagina is op de website geplaatst om aandacht te besteden aan 'Chronische Dagelijkse Hoofdpijn', wat kan ontstaan bij migraine of spanningshoofdpijn en veel voorkomt bij patiënten met functionele klachten.

 

Wat is Chronische Dagelijkse Hoofdpijn?

Chronische Dagelijkse Hoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, waarvoor patiënten verwezen worden naar een neuroloog. Deze diagnose heeft betrekking op hoofdpijn die er vaker wel dan niet is, aanwezig is op de meeste dagen, en vaak een groot deel van de dag.

 

Chronische Dagelijkse hoofdpijn heeft de volgende eigenschappen:

 

1. Een constant drukkend of 'gespannen' gevoel, soms ook kloppend

2. Kan overal in het hoofd/over de schedel, soms in één helft van het hoofd, of in een klein gebiedje voorkomen

3. Is  vaak variabel, maar wordt meestal erger in de loop van de dag

4. Normale pijnstillers (paracetamol/diclofenac) nemen vaak maar een beetje weg van de pijn. Het scherpe randje gaat eraf, maar de hoofdpijn blijft.

 

Hoe kan de hoofdpijn zo hevig zijn, terwijl er geen duidelijke aanleiding voor is?

Er is geen verband tussen de hevigheid van de hoofdpijn en de diagnose. Bij ernstige oorzaken van hoofdpijn hebben mensen soms maar heel weinig last, en andersom komt ook voor.  

 

Andere symptomen die vaak voorkomen bij Chronische dagelijkse hoofdpijn:

 

Vaak is hoofdpijn niet het enige symptoom. Hieronder staan een aantal voorbeelden van veelvoorkomende klachten van patiënten met chronische dagelijkse hoofdpijn.

 

- Vermoeidheid

- Rug- of nekpijn

- Slechte concentratie

- Slaapproblemen (te veel slapen of juist te weinig)

- Woordvindingsstoornissen

- Wazig zien

- Frustratie, boosheid

- Misselijkheid

- Vermijden van fel licht

- Somberheid

- Geniet van weinig dingen

- Bezorgdheid/Piekeren

 

Het klinkt niet als een echte diagnose..

Het is waar dat de diagnose Chronische Dagelijkse Hoofdpijn niet een flitsend klinkende diagnose is. Het is echter wel een erkende diagnose, zowel in de algemene neurologie, als bij de International Headache Society. Het kan voortkomen uit migraine of spanningshoofdpijn. Voor veel aandoeningen geldt dat de naam een stuk minder erg klinkt dan de klachten zijn.

 

Hoe weet de arts zeker dat het niets anders is?

Chronische Dagelijkse Hoofdpijn  is een karakteristieke klinische aandoening. Net zoals neurologen geen scan nodig hebben om migraine te diagnosticeren, kunnen ze ook de diagnose van deze aandoening stellen op basis van uw klachtenpatroon en het lichamelijk onderzoek. Dat geldt vooral als de klachten al een aantal maanden bestaan.

 

Als de arts dus geen hersenscan afspreekt, is dat omdat hij/zij zeker is van de diagnose die gesteld is.

 

Waarom is dit gebeurd?

Chronische Dagelijkse Hoofdpijn  is een complex fenomeen met waarschijnlijk verschillende oorzaken. NNu we steeds meer te weten komen over mechanismes van pijn, weten we dat er onderdelen van het zenuwstelsel zijn  waar een proces van sensibilisatie of gevoelig maken  en versterking van pijn kan plaatsvinden. Het helpt om het voor te stellen als een volume knop in het hoofd die te hoog staat. Die knop moet lager gezet worden, om weer normale gevoelens te ervaren, zonder pijn.  

 

Een aantal relevante factoren in het ontstaan van Chronische Dagelijkse Hoofdpijn  zijn:

 

1. Migraine of spanningshoofdpijn. Het merendeel van patiënten met Chronische Dagelijkse Hoofdpijn heeft een voorgeschiedenis met andere hoofdpijn, vaak migraine. Soms wordt dit getransformeerde migraine genoemd.

 

2. Andere pijnproblemen. Als u in het verleden bevattelijk bent geweest voor andere chronische pijnsyndromen, zoals fibromyalgie, nek- of rugpijn, buikpijn of bekkenpijn, is dat een risicofactor voor Chronische Dagelijkse Hoofdpijn. Er zijn gecompliceerde redenen waarom zo'n kwetsbaarheid kan ontstaan, maar het kan helpen in te zien dat deze aandoeningen met elkaar te maken hebben.

 

3. Stress. Er lijkt een verband te bestaan tussen stress en dit soort hoofdpijn. Stress maakt de hoofdpijn erger en de hoofdpijn veroorzaakt door de toename van de pijn nog meer stress en dat kan weer leiden tot bezorgheid. Het is belangrijk te weten dat deze hoofdpijn niet 'tussen de oren' zit of puur psychologisch is. Het is alleen zo dat stress en de klachten elkaar versterken of onderhouden.

Pijnstillers.

 

4. Teveel pijnstillers gebruiken. Nog kort geleden is ontdekt dat het gebruik van pijnstillers, zoals codeïne, maar ook het veel gebruikte paracetamol, Chronische Dagelijkse Hoofdpijn erger kunnen maken. Dat is niet direct begrijpelijk. Waarschijnlijk heeft u zelf al ontdekt dat het gebruiken van deze pijnstillers de hoofdpijn niet wegneemt, alleen het scherpe randje gaat eraf. Maar dat is dus niet het enige. De pijnstillers veroorzaken zelfs een onttrekkinghoofdpijn, als ze uitgewerkt raken. Op die manier versterken ze de klachten dus alleen maar.

 

Wat kan ik zelf doen om beter te worden?

 

Na een tijdje hebben patiënten met Chronische Dagelijkse Hoofdpijn het gevoel dat ze in een neerwaartse spiraal zijn beland.

 

Als de hoofdpijn al lang bestaat, kost het ook veel tijd om te verbeteren. Het volgende kan helpen:

 

- Gerustgesteld en zeker zijn over de diagnose. Bij voortdurende angst en twijfel over een mogelijke andere diagnose, of de gedachte dat deze diagnose fout zou kunnen zijn, werkt beter worden tegen.

 

- Als u ook migraine hebt, helpt het om de migraine adequaat te laten behandelen. Hiervoor kunt u terecht bij een neuroloog

 

- Stop helemaal met het nemen van paracetamol of andere pijnstillers. Dat is erg moeilijk, omdat u ze inneemt tegen de pijn. Maar, zoals we hierboven hebben uitgelegd, het nemen van de pijnstillers maakt het probleem juist groter. In eerste instantie worden de pijnklachten erger na het stoppen van de pijnstillers, maar uiteindelijk wordt het beter.

 

Er zijn twee manieren om dit te doen: kies een datum vanaf wanneer u helemaal stopt met het nemen van de pillen (zoals bij roken), of bouw ze langzaam af.

 

- Verbeter uw slaapgewoonte. Ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Neem in de avond geen koffie, thee of cola meer (na 18.00u). Is uw bed comfortabel? (niet te warm/te koud etc?)

 

- Medicijnbehandeling. Middelen als amitriptyline ( een antidepressivum, maar in lagere dosering helpt het tegen pijn), kunnen de klachten verbeteren. Dat geldt dus ook voor mensen die niet somber zijn. Dit middel is niet verslavend, het verbetert de slaap en kan ook meewerken om het zenuwstelsel minder gevoelig te maken. Met andere woorden, amitriptyline helpt mee de 'volume knop' op een lagere stand te zetten. In het begin kan dit middel bijwerkingen geven, maar deze gaan meestal  weer voorbij.

 

- Denk na over stress/somberheid/bezorgdheid/piekeren. Als één van deze problemen spelen, kan het nuttig zijn daarvoor behandeling  te vragen..

 

- Andere behandelingen. Fysiotherapie van de nek kan hoofdpijnklachten verbeteren. Vooral als de hoofdpijn in combinatie met nekpijn voorkomt. Alternatieve therapie zoals acupunctuur en chiropraxie zijn niet effectiever dan bovenstaande adviezen, en het effect is vaak gebaseerd op placebo. Chiropraxie van de nek kan ernstige complicaties hebben..

 

 

 

 

 

 

 

CDH vicious circle

...Stoppen met pijnstillers is heel moeilijk, maar is essentieel voor herstel..

Meer weten over migraine? Lees hier meer op thuisarts.nl, een website geschreven door huisartsen

bottom of page