top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Behandeling van zwakte

Leren hoe functionele zwakte aan te pakken...

Eén van de eerste dingen die patiënten met functionele zwakte bemerken, is dat de zwakte wisselt in de tijd...

...Probeer zoveel mogelijk te lopen, terwijl u niet nadenkt over het lopen....

Ondanks dat functionele zwakte erg vaak voorkomt, is er jammergenoeg nog weinig onderzoek gedaan naar behandeling. Daarom is een groot deel van de adviezen op deze pagina met name gebaseerd op ervaring van experts in dit gebied. Daarin veranderen dingen ook af en toe, gebaseerd op ervaring van artsen en patiënten.

 

Het is handig om eerste de volgende pagina's te lezen:

 

1. Functionele zwakte/uitvalsverschijnselen

 

2. Begrip van de diagnose

 

 

Begrijpen van de diagnose

 

Het is verrassend hoeveel positief effect het kan hebben om een duidelijke en begrijpelijke diagnose te krijgen. Vaak duurt het maanden tot zelfs jaren totdat er een diagnose wordt gesteld, en ook in veel gevallen wordt er in eerst instantie een verkeerde diagnose gesteld. Dat heeft allemaal heel veel effect op de verwachtingen van patiënten, en ook op het beloop van de klachten.

 

Het kan lang duren voordat deze diagnose goed is ingezonken. Achteraf gezien zeggen vele patiënten die sterk zijn verbeterd, dat het begrijpen van wat er precies aan de hand is een belangrijke stap richting verbetering is geweest.

 

 

 

 

 

Het kan belangrijk zijn om in te zien dat veel verschillende symptomen die u heeft, allemaal bij deze aandoening passen. Veel mensen zijn verrast dat niet alleen de (spier)zwakte, maar ook vermoeidheid, concentratieproblemen of andere symptomen passen bij dit beeld. Dit zijn niet allemaal verschillende ziekten, maar een onderdeel van functionele symptomen.

 

Omdat al deze verschillende klachten passen bij dezelfde diagnose, wordt er ook onderling vele geleerd van de aanpak van de klachten. Zo is er iets meer bekend over de behandeling van chronische vermoeidheid en chronische pijn, en die kennis gebruiken we graag.

 

Hierover kunt u op de volgende pagina's lezen:

 

1. Stap voor stap inspanning/fysiotherapie

 

2. Cognitieve gedrags therapie

 

3. Pijnstilling, slaapmedicatie en overige medicatie

 

 

Specifieke aanpak van functionele zwakte

 

Veel patiënten bemerken dat de klachten erg wisselend zijn. De ene dag is uw been bijvoorbeeld erg zwaar en sleept het achter u aan, de andere dag kunt u best een aardig stukje lopen. Ook over de dag kan het erg wisselen. Als je erover nadenkt klopt dat goed met de diagnose: er is geen schade of veranderde structuur van het zenuwstelsel, maar er is wel een probleem in de functie. In geval van een herseninfarct of een hersenbloeding bestaan er soms ook variaties, maar die zijn nooit zo uitgesproken.

 

We weten in welke situaties de klachten erger worden:

 

1. Bij meer vermoeidheid worden de klachten erger

 

2. Bij meer pijn worden de klachten erger

 

3. Bij bewuste aandacht voor beweging (bijvoorbeeld tijdens het lopen) worden de klachten erger.

 

Alledrie deze factoren kunnen we min of meer beinvloeden. Vermoeidheid en pijn zijn soms goed te behandelen (bijvoorbeeld met medicatie, maar ook met slaapadviezen).

 

De laatste is zeker een goed aangrijpingspunt voor therapie:

U heeft misschien zelf gemerkt dat de klachten erger lijken te zijn, of duidelijker aanwezig zijn, als u zich erg richt op de klachten. Bijvoorbeeld als u juist probeert uw zwakke arm of been normaal te bewegen, wordt de arm of het been zwakker. Ook als u probeert de zwakte te onderdrukken, en normaal te lopen, en u  denkt daar erg bij na, is het extra moeilijk dat voor elkaar te krijgen.

Andersom geldt ook: als u afgeleid bent, of probeert aan iets anders te denken terwijl u beweegt, gaat het vaak beter. Dit is iets wat iemand in uw omgeving misschien heeft opgemerkt.

 

Dat komt omdat bewegingen automatisch worden aangestuurd. Ook bij gezonde mensen die teveel nadenken bij het traplopen, fietsen, of lopen, gaat het mis.

 

Probeer dus, zo vaak mogelijk, niet na te  denken bij het lopen. Ook bij het doen van oefeningen, bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut, maar u kunt dat ook thuis doen, is het beter om oefeningen te doen waarbij u juist niet teveel gericht bent op het aangedane lichaamsdeel, maar juist meerdere benen en armen tegelijk beweegt.

 

Onthoud daarin ook, dat het belangrijk is de controle weer terug te krijgen over de beweging. Het kan zijn dat u gewend bent geraakt uw arm of been in een bepaalde houding te houden, of op een bepaalde manier te gebruiken, die weer teruggedraaid moeten worden. Dat helpt ook mee om het gevoel te versterken dat de bewegen weer echt onder controle is, en dus ook uw eigen beweging is.

 

Patiënten met zwakte in de armen houden de arm van in hun schoot, vooral als hij ook pijnlijk is. Mensen met zwakte in de benen hebben van een naar binnen gedraaide voet.

Die houdingen voelen misschien 'natuurlijk' aan, maar dat zijn ze niet. De hersenen denken dat dit de normale positie is en daarom voelt het soms ook vreemd om de normale houding weer aan te nemen.

 

Het doel van de behandeling is om de hersenen weer normale beweging te laten ondervinden en dus de beweging ook weer normaal aan te sturen.

 

Andere behandelingen

 

 

Bij sommige mensen helpt het om hypnose-therapie te ondergaan. Soms kan er tijdens hypnose een begin gemaakt worden met normale beweging.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page