top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Familie en werk

Wat kan je uitleggen aan je familie en op je werk?

 

Het kan al moeilijk genoeg zijn om zelf te beseffen wat het inhoudt om functionele symptomen te hebben, laat staan om dat aan anderen uit te leggen.

 

Jammergenoeg werkt het zo dat mensen minder meedeleven tonen of zich zelfs afvragen of de symptomen wel echt zijn, als ze horen dat alle testen normaal waren.

 

Dat kan heel erg moeilijk zijn om mee om te gaan. Je weet zelf dat de klachten echt zijn, dat je een gevoel hebt geen controle over je lichaam te hebben. Het maakt het erger als anderen dan denken dat je dat zelf onder controle hebt.

 

Daarom is het belangrijk goed na te denken hoe je het gaat uitleggen aan vrienden, familie, collega's en kennissen.

 

Een mogelijke, pragmatische, aanpak:

 

1. Naaste vrienden en familie. Het is goed om wel te proberen uit te leggen wt het probleem precies is, aan naaste familie en vrienden. Zij zijn misschien bezorgd over een andere diagnose, en zullen gerustgesteld worden. Ook kunnen ze helpen meer te weten te komen over de aanpak van de klachten. Misschien helpt het om ze te vragen deze website ook te lezen.

 

2. Nieuwsgierigen. Sommige mensen willen vanalles weten, terwijl het niet nodig is alles uit te leggen. Het kan genoeg zijn om te vertellen dat u bij een neuroloog loopt, en hopelijk snel zult verbeteren.

 

3. Werkgevers/ verzekeraars / hulpinstanties. Afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt, kan het nodig zijn uw werkgever te vertellen welke aandoening u hebt, vooral als u een langere tij dniet kunt werken. Het is verstandig om dan via een bedrijfsarts te gaan, en deze mogelijk ook contact te laten opnemen met uw neuroloog. Een alternatief is om ook uw werkgever of uw bedrijfsarts naar deze website te verwijzen.

 

 

Mogelijk is het zo dat u een bepaalde diagnose moet invullen, en dat de term 'functionele symptomen' of 'functionele bewegingsstoornissen' niet mogelijk is. Er zijn oudere termen die de lading niet helemaal deken, die u soms toch moet invullen:

 

Vermoeidheid wordt ook wel: chronisch vermoeidheidssyndroom met functonele symptomen, genoemd.

 

Functionele pijnklachtne heten vaak chronische pijn.

 

Bij spierzwakte of toevallen/insulten, is een veelgebruikte term: 'conversiestoornis'. Dit is een psychiatrische term, die verwijst naar een theroie van Sigmund Freud. Hij geloofde dat paitënten met deze symptomen gestresst zijn, en om deze stress te kunnen uiten, lichamelijke klachten ontwikkelen. Er zijn artsen en zorgverleners die deze theorie toepassen en omdat de term al lang bekend, is het vaak een beschikbare optie op officiële formulieren.

 

 

 

 

bottom of page