top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Duizeligheid

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem binnen de neurologie.

 

Het lastige van duizeligheid is, dat het veel verschillende betekenissen heeft: het gevoel onzeker op de benen te staan, alles voor de ogen zien draaien, zwart voor de ogen worden, sterretjes zien, het gevoel te hebben flauw te vallen. Deze symptomen hebben verschillende oorzaken. Het is daarom belangrijk voor de dokter en de patiënt om duidelijk te krijgen waar het precies om gaat.

 

1. Gevoel flauw te gaan vallen. Als u ooit bent flauwgevallen weet u hoe dit voelt. Flauwvallen komt het vaakst voor als mensen staan of net zijn opgestaan. Het is een gevoel van licht-in-het-hoofd zijn, soms met een bepaald geluid in de oren, zwart voor de ogen worden en misselijkheid. Ook kan plotseling zweten hierbij voorkomen.

 

Bekende  oorzaken van flauwvallen zijn:  te snel opstaan of lang staan (waardoor de bloeddoorstroming  in de hersenen even hapert), pijnlijke of beangstigende prikkels (bloed laten prikken , bloed zien, hevig schrikken), gebruik van medijnen tegen hoge bloeddruk en uitdroging (bijvoorbeeld na diarree tijdens een reis in India). Het komt vaker voor op warme plekken, of tijdens of na het eten. Mannen lopen het risico flauw te vallen als zij midden in de nacht staand plassen.

 

Flauwvallen op zich is geen functioneel symptoom, maar kan wel de aanleiding zijn voor andere functionele symptomen.

 

2. Een gevoel van beweging. Dit is een tweede vorm van duizeligheid, waarbij het lijkt alsof de omgeving beweegt, zelfs bij stil zitten. De omgeving  kan draaien of men heeft het gevoel zelf te draaien , maar het kan ook niet draaien zijn, maar meer een heen en weer of op en neer beweging (gevoel op een boot te zitten).

 

De medische term hiervoor is vertigo. Afwijkingen in het binnenoor, waar het evenwichtsorgaan zit, kunnen vertigo veroorzaken.

 

Migraine kan ook vertigo veroorzaken.

 

Vertigo zelf is geen functioneel symptoom, maar kan functionele symptomen uitlokken.

Veel mensen met vertigo krijgen uiteindelijk nek- en hoofdpijn, omdat ze hun hoofd zo weinig mogeljik proberen te bewegen om de vertigo tegen te gaan.

 

Het is bekend dat mensen met vertigo vaak angstklachten krijgen.

 

3. Een vreemd, onwerkelijk gevoel. Het gevoel er niet helemaal bij te zijn, de dingen in de omgeving lijken verder weg te zijn,  het gevoel hebben buiten het eigen lichaam te zijn of dat het lichaam niet eigen is, zijn verschillende beschrijvingen van dissociatie. Lees hier meer over op de pagina:

 

 

Patiënten kunnen een combinatie van de verschillende soorten duizeligheid hebben. Bij vermoeidheid kan  het gevoel van mist in het hoofd ontstaan.

 

Hoe duizeligheid, nekpijn en hoofdpijn elkaar kunnen versterken

 

Elke vorm van duizeligheid die erger wordt bij hoofdbewegingen, kan nekpijn veroorzaken. Hieronder wat diagrammen om dit duidelijk te maken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak komt er ook bezorgheid bij en gaat de patiënt erg piekeren over de klachten, wat de klachten verergert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar...De situatie kan voorkomen worden, of worden verholpen. Het is goed om wel te blijven bewegen met de nek en de ogen, zodat de toenemende gevoeligheid van het middenoor wordt tegengegaan. Dat kan gedaan worden door oefeningen van de nek en de ogen, dat noemen we vestibulaire oefeningen. Vraag hierover uw neuroloog of huisarts.

vertigo hoofdpijn nekpijn piekeren
vertigo hoofdpijn nekpijn
oefeningen vertigo
Dutch PPPD
bottom of page