top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Dissociatieve Symptomen

Dissociatieve symptomen worden vaak ervaren in combinatie met andere symptomen die op deze website staan beschreven. Het kan erg nuttig zijn om ze te herkennen, zodat u uw eigen symptomen beter begrijpt en kan leren hoe u controle kunt krijgen over uw klachten.

 

Bij dissociatieve symptomen horen:

 

Depersonalisatie - het gevoel dat uw lichaam niet echt bij u hoort, of los staat van u zelf.

 

Derealisatie - het gevoel dat u niet in verbinding staat met de wereld om u heen.

 

Depersonalisatie en derealisatie worden op verschillende manier beleefd. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

 

 

Depersonalisatie

 

Vaak: Ik voelde me raar/vreemd; Het voelde alsof ik wegzweefde; Ik voelde me buiten mijn lichaam/niet verbonden/ver weg van mezelf; weg van alles; in een plaats van mij alleen; alsof ik er niet was; Ik kon alles horen en zien, maar kon niet reageren.

 

Minder vaak: als een pop; als een robot; alsof ik een rol acteerde; alsof ik van karton was gemaakt; als iemand die van boven neerkijkt op zichzelf; mijn handen en voeten voelden kleiner of juist groter aan; als ik dingen aanraakte voelde het niet echt.

 

 

Derealisatie

 

Mijn omgeving voelde onecht/ver weg; ;Ik voelde me "spaced out"; het was alsof ik de wereld in keek door matglas; ik voelde me afgesneden van mijn directe omgeving; objecten leken veranderd van grootte/plat/als in een droom/nep/onvast.

 

 

 

Waarom is het nuttig om over dissociatieve symptomen te lezen?

 

Dissociatieve symptomen komen voor in veel verschillende situaties, bijvoorbeeld bij koorts of na weinig slaap. Ze komen ook voor als functionele stoornis.

 

Begrijpen wat voor symptomen het  zijn  en dat u niet gek aan het worden bent, kan erg nuttig zijn als u dissociatie ervaart.

 

Angst kan de dissociatieve symptomen versterken, terwijl herkennen van deze  symptomen, de ernst kan verminderen.

 

 

 

Stone - Dissociation_Page_1

Engelse publicatie: Stone. Practical Neurology 2006;6:308-313; doi:10.1136/jnnp.2006.101287 by permission of BMJ publications

bottom of page