top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Blaasproblemen

Blaassymptomen ontstaan soms samen met andere functionele symptomen, met name buikpijn of rugpijn. Veel voorkomende symptomen:

  •  

  • Vaak plassen

  • Moeite met ophouden

  • Incontinentie

 

Zoals geldt voor alle functionele symptomen is het essentieel dat deze symptomen eerst goed worden uitgezocht. Vaak is het nodig om langs een uroloog te gaan en een blaasonderzoek te ondergaan. Soms is hierbij ook een neuroloog betrokken.

 

Vrij vaak wordt er geen goede verklaring gevonden voor de klachten.

 

De diagnose detrusor instabiliteit, of prikkelbare blaas syndroom wordt dan vaak gesteld. De spier van de blaas is verhoogd actief, waardoor meer en vaker aandrang wordt gevoeld.

Dit probleem lijkt erg op het prikkelbare darm syndroom.  Het zenuwstelsel  werkt niet goed in de aansturing van de spieren van de blaas.

 

Patiënten met ernstige rugpijn ervaren soms minder kracht in de benen, een  verminderd gevoel van de billen en een minder goed werkende blaas. Deze klachten moeten altijd goed worden onderzocht, maar ernstige rugpijn zelf is genoeg om het gevoel van minder kracht  in de benen, een verminderd gevoel in de billen en blaassymptomen te doen ontstaan.

 

Een prikkelbare blaas kan  worden behandeld met medicijnen die de blaaswand ontspannen.

 

Het kan nuttig zijn te beseffen dat een prikkelbare blaas in combinatie met andere symptomen (zoals pijnklachten, verlammingen enzovoort) bij elkaar kunnen horen.

 

 

 

 

benen_large
bottom of page