top of page

Functionele en Dissociatieve Neurologische Symptomen

 

Hemi

Uw aandoening begrijpen

 

Patiënten met functionele symptomen zijn vaak erg gefrustreerd dat er geen duidelijke behandeling voor hun aandoening bestaat. Soms zorgt dat er zelfs voor dat mensen twijfelen aan de diagnose.

 

Zelfs als een patiënt vertrouwen heeft in de diagnose, is het frustrerend dat er geen 'snelle oplossing' is, er bestaat geen wonderpil.

 

Er bestaan geen snelle oplossing voor functionele symptomen, maar wel langzame oplossingen, die er met tijd en moeite voor kunnen zorgen dat de symptomen minder op de voorgrond staan, en u beter doen voelen.

 

Patiënten die verbeteren, zeggen achteraf dat één van de belangrijkste factoren voor verbetering was dat ze de diagnose begrepen en konden plaatsen. Dit had niet altijd direct effect, maar wel op de lange termijn.

 

Een aantal zaken zijn heel belangrijk:

 

1. U heeft iets normaals, u bent niet vreemd

 

2. De aandoening is echt, u beeldt zich niets in

 

3. U heeft symptomen die mogelijk weer kunnen verdwijnen

 

4. Het is niet uw schuld dat deze symptomen er zijn

 

5. Het vergt wel inzet en inspanning van uzelf om te verbeteren

 

Als uw dokter zijn brief over u aan u gestuurd heeft, is het goed deze te lezen en te proberen te begrijpen. Deze website kan daartoe ook behulpzaam zijn.

 

Als u op een bepaald moment vindt dat de diagnose goed past bij uw klachten, zult u niet meer bezorgd zijn voor mogelijke andere verklaringen. Het is een goed begin van de behandeling als u zich beseft dat deze aandoening bij veel mensen voorkomt en dat u beter kunt worden.

bottom of page